Jak upiec ciastka z herbatą Basilur Masala Chai?

Oto przepis na niezwykłe ciastka, które z pewnością Cię rozgrzeją! A to wszystko, dzięki dodaniu do ciasta naszej herbaty Masala Chai, która wyróżnia się pikantnym i korzennym aromatem.

Idealne na wieczorną przekąskę z kubkiem parującego, gorącego naparu!

Co jest potrzebne do upieczenia ciastek z herbatą Masala Chai?

  • 2 łyżeczki herbaty liściastej Basilur Masala Chai
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅔ szklanki drobnego, brązowego cukru
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • ½ szklanki pokruszonych płatków owsianych; prażonych lub miodowych (opcjonalnie)

Jak upiec korzenne ciastka?

  1. Zacznij od zaparzenia herbaty. Zalej liście Masala Chai gorąco wodą i odstaw na kilka minut. Dodaj do niej mleko i pozostaw do ostygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
  3. Rozpuść masło i wymieszaj je z ostudzoną herbatą.
  4. Następnie ubij jajka z cukrem, tak aby powstała kremowa, puszysta masa.
  5. Dodaj do masy mieszankę mąki, sody i soli, a potem mieszankę masła z herbatą. Jeżeli masz płatki owsiane, je również dodaj.
  6. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  7. Natłuść blaszkę do pieczenia.
  8. Użyj łyżki, aby uformować na niej preferowany kształt i rozmiar ciastek. Uwaga; podczas pieczenia urosną, więc należy zachować między nimi odstęp.
  9. Wsadź blaszkę do piekarnika. Piecz w 163°C przez około 25 minut, aż spód ciastek stanie chrupiący i brązowy, a góra pozostanie miękka i lekko uniesiona.
  10. Przed podaniem, ostudź całkowicie wypieki.
  11. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce nie dłużej niż tydzień.

     

Miłego pieczenia!


Starszy post Nowszy post